Waarom je het gesprek moet aangaan met je gebruikers (en hoe je dat gestructureerd doet)

Heb je een idee voor een nieuw product of business model? Voordat je enthousiast aan de slag gaat, is het cruciaal om het gesprek aan te gaan met je gebruikers. Veel organisaties vergeten dit en richten zich in plaats daarvan op strategieën, Excel-sheets en PowerPoints achter hun computer. Maar zo is de kans groot dat je de daadwerkelijke behoeften en motivaties van je gebruikers mist.

Een gefaseerde aanpak

Voordat je een product of strategie ontwikkelt, is het essentieel om een gestructureerde aanpak te volgen. Dit helpt je om diepgaand inzicht te krijgen in de behoeften van je gebruikers en om oplossingen te ontwikkelen die hier echt op inspelen. Door gefaseerd te werk te gaan, kun je beter inspelen op feedback en je product continu verbeteren. Deze aanpak bestaat uit de volgende fases:

“90% van de innovaties faalt omdat er geen écht probleem wordt opgelost en er dus geen markt voor is?”


  1. Problem fit: Begrijp de problemen en behoeften van je gebruikers door met hen te praten en feedback te verzamelen.

  2. Solution fit: Ontwikkel oplossingen die daadwerkelijk inspelen op deze problemen en behoeften, en test deze grondig. Het is ontzettend waardevol om al in deze fase te zien hoe gebruikers op jouw oplossing reageren en om meteen te kunnen bijsturen. Ik heb eerder een artikel geschreven over het belang van prototypes in deze fase.

  3. Market fit: Zorg ervoor dat er een daadwerkelijke vraag is naar je oplossing in de markt en dat je product of dienst aantrekkelijk is voor je doelgroep.

Stuur in elke fase bij om te voorkomen dat je investeert in iets waar niemand op zit te wachten. Dit bespaart tijd en middelen en verhoogt de kans op succes.

Het belang van gestructureerde gebruikersgesprekken

Het gesprek aangaan met je doelgroep is geen luxe, maar een must in het ontwikkelingsproces van je nieuwe digitale product. Het helpt je om snel te leren, fouten en onnodige kosten te vermijden en uiteindelijk een product te creëren dat echt aanslaat bij de doelgroep.

Waar kan ik bij helpen?

Wil je meer weten over hoe je gestructureerd en kostenefficiënt het gesprek aan kunt gaan met je doelgroep, en hoe ik dit heb toegepast bij bedrijven zoals ABN AMRO, Kindergarden of Essity? Neem gerust contact met me op voor een vrijblijvend gesprek, ik vertel je graag meer en kijk met je mee naar de mogelijkheden voor jouw project

Herken jij je in één van onderstaande punten? 

  • Klaar met dikke adviesrapporten van dure consultants?

  • Lopen nieuwe concepten vast in de organisatie?

  • Wil je weten wat je doelgroep écht vindt, in plaats van varen op aannames?

Laten we dan kennismaken!

Volgende
Volgende

Business Design: Wat is het en waarom is het belangrijk?