Business Design: Wat is het en waarom is het belangrijk?

Hoe kunnen we efficiëntie en consistentie creëren in ons digitale innovatieproces? Hoe kunnen we onze klanten een gepersonaliseerde en relevante gebruikerservaring bieden? Kun je de daadwerkelijke behoeften van onze gebruikers voor onze propositie valideren voordat we tijd en middelen investeren in de ontwikkeling ervan?

Als ik op verjaardagen moet uitleggen wat ik als werk doe, geef ik vaak de vragen terug waarmee opdrachtgevers bij mij aankloppen. Maar het is verdraaid moeilijk om mijn werkzaamheden te vatten in één functietitel. Ben ik een digitaal strateeg? Komt digital product manager in de buurt. Er is zoveel meer. Van alle titels komt Business Designer nog het dichtst in de buurt. Vandaar ook de naam van mijn bedrijf. Maar wat is dat dan, Business Design?

Design producten, diensten en business models

Hoe ontdek je nieuwe kansen voor producten en diensten in de markt? Waarmee helpen we onze klanten écht? Hoe vertaal je kansen naar vernieuwende business cases? Sinds de jaren 70 van de vorige eeuw komt design thinking langzaam in opkomst en wint het in de afgelopen 20 jaar snel aan terrein. Het is een manier om beter om te gaan met de hierboven gestelde vragen. De traditionele methodes voldoen simpelweg niet meer. Ze zijn te analytisch, te langzaam en hebben vaak een te geïsoleerde blik op de wereld.

“Business design brengt de cijfers en feiten samen met het creatieve en intuïtieve van design.”


Een business designer is een specialist die de design thinking (ontwerp-denken) methode gebruikt om betere businessmodellen te creëren. Business designers brengen de systematische analyse van cijfers en feiten van analisten samen met het creatieve en intuïtieve van design. Dit maakt het een innovatieve holistische bedrijfskundige aanpak.

De design thinking methode creëert probleemoplossende creatieve ideeen, waarbij de klantbeleving centraal staat. Deze methode wordt met een bedrijfskundige methode ingezet. Op deze wijze worden oplossingen gevonden die niet alleen goede klantervaring  bieden, maar ook zorgdragen voor een gezond bedrijfsmodel.

Maar bouw je dan websites of apps?

Waar creatieve oplossingen vaak een systematische of rationele oplossing missen, missen kwantitatieve analyses een creatieve en intuïtieve klant invalshoek. Business designers brengen deze complementaire kwaliteiten samen.

Maar wat is het resultaat dan wat een business designer oplevert. Bouw je geen websites of apps? Dat kan het resultaat zijn, inderdaad. Wat het in ieder geval niet oplevert zijn langdradige rapporten of pure cijferanalyses. Ik ga voor een concreet prototype, een minimal viable product of een verbeterde versie van een service of product. Altijd een concreet en tastbare oplossing die direct gebruikt of getest kan worden. Meestal in de vorm van een digitale oplossing als een website, mobiele applicatie, video of andere digitale vorm. De test moet laten zien waar de bedrijfswinst te halen is. Waar is de klant bereid voor extra te betalen?

Waar kan ik bij helpen?

Mijn expertise is om digitale producten en diensten te laten groeien. Ik help bedrijven met het opzetten van een gedegen strategie en de uitvoering ervan. Met mijn ruime ervaring uit de corporate (ex-RTL, ex-HEMA) en agency wereld (ex-Jungle Minds) werk ik toe naar tastbare resultaten. Ik help organisaties op verschillende vlakken, zoals bijvoorbeeld:

  1. Marktonderzoek: Verdiepen in de markt en de doelgroep:
    Wil jij ontdekken waar kansen liggen in de markt? Ik verdiep me in relevante marktontwikkelingen en de doelgroep.

  2. Design sprint: Businessideeën valideren met een design prototype:
    Wil jij een proof of concept maken? De design sprint is een snelle en gestructureerde manier om tot een eerste prototype te komen.

  3. Design Thinking: Adviseren en faciliteren van digitale innovatie processen:
    Geen dikke rapporten, maar praktisch en creatief aan de slag met elkaar om digitale innovatie processen te faciliteren.

Wat kan je van CDL Business Design verwachten?

Ik ben niet iemand met een ‘u-roept-wij-draaien’- mentaliteit. In co-creatie met mijn klanten en de eindgebruikers creëer ik digitale oplossingen, ontwikkel ze door en breng ik die in de praktijk. Dus handen uit de mouwen en aan de slag!

  • Draagvlak creëren 
    Ik creëer draagvlak door het betrekken van de juiste mensen en stakeholders en ons proces zo transparant mogelijk te maken.

  • Mensen verbinden
    Digitaliseren doe je niet alleen! De mooiste kansen en ideeën ontstaan in het betrekken en verbinden van de juiste mensen.

  • Faciliteren
    Ik faciliteer creatieve sessies en workshops om samen tot de juiste inzichten en vervolgstappen te komen.


Herken jij je in één van onderstaande punten? 

  • Klaar met dikke adviesrapporten van dure consultants?

  • Lopen nieuwe concepten vast in de organisatie?

  • Wil je weten wat je doelgroep écht vindt, in plaats van varen op aannames?

Laten we dan kennismaken!

Vorige
Vorige

Waarom je het gesprek moet aangaan met je gebruikers (en hoe je dat gestructureerd doet)

Volgende
Volgende

Een succesvol digitaal product lanceren: Het belang van een effectief dashboard