Een succesvol digitaal product lanceren: Het belang van een effectief dashboard

Na de lancering van een digitaal product is het cruciaal om de prestaties ervan te monitoren en indien nodig aanpassingen door te voeren. Vaak wordt dit aspect over het hoofd gezien door bedrijven, die alle aandacht en energie richten op de lancering zelf. Vervolgens worden ze meegesleurd door de dagelijkse hectiek. Daarom is het essentieel om van tevoren vast te stellen: wanneer beschouwen we het als een succes, en wanneer niet? En waar moeten we bijsturen? Door deze doelen te stellen, identificeer je ook de metrics die je zult gebruiken om je succes te meten.

Als iemand die de afgelopen jaren verschillende digitale producten naar de markt heeft gebracht, voor onder andere ABN AMRO, Kindergarden en RTL, heb ik geleerd dat een goed dashboard een onmisbaar instrument is bij dit proces. Hier zijn enkele essentiële punten om te onthouden bij het maken van een effectief dashboard:

1. Less is more

Een effectief dashboard volgt het principe van "less is more". Het moet gemakkelijk leesbaar zijn en niet overladen met een overvloed aan metrics, wat alleen maar leidt tot verwarring bij zowel jou als je stakeholders. Kies de juiste frequentie voor monitoring; hoewel dagelijkse of wekelijkse updates belangrijk zijn, is een maandelijkse analyse cruciaal voor een diepgaand begrip van de prestaties (zie ook punt 3).

2. Combineer meerdere KPI's samen tot een doel

Voor een platform dat ik mee heb ontwikkeld en naar de markt gebracht, was ons doel om ‘een efficiënte self-service oplossing te bieden aan onze doelgroep’. Zo'n doel onderbouw je dan met bij voorkeur drie, maar maximaal vijf KPI's. In dit geval bijvoorbeeld 'Klanttevredenheidsscore , 'Aantal contacten met de klantenservice' en 'klantretentie’.

3. De drietrapsraket: Observatie, analyse, actie

Het dashboard moet niet alleen cijfers tonen, maar ook in staat zijn om direct antwoord te geven op de vraag: moeten we bijsturen? Laat daarom niet alleen de getallen zien, maar zorg ervoor dat je al een slag over het dashboard geslagen hebt. Per doelstelling moet worden aangegeven hoe de prestaties zijn (bijvoorbeeld met behulp van kleurcodes zoals groen voor goed en rood voor slecht), ondersteund door een observatie (wat is er in de afgelopen periode gebeurd), een analyse van wat er in de afgelopen periode is gebeurd en waarom, en ten slotte welke acties nodig zijn om eventuele problemen aan te pakken.


Een 'actionable' dashboard is onmisbaar

Een 'actionable' dashboard is onmisbaar

Met deze aanpak zorg je voor een duidelijk doel en focus met een compact en overzichtelijk dashboard, waarmee je de prestaties van je digitale product effectief kunt monitoren en optimaliseren. En als je dit in ogenschouw neemt, kun je daarmee je interne stakeholders laten zien welke richting je opgaat en waar je eventueel hun hulp nodig hebt. 


Vorige
Vorige

Business Design: Wat is het en waarom is het belangrijk?

Volgende
Volgende

5 redenen waarom digital prototyping belangrijk is bij het ontwikkelen van digitale producten